Kvalitní a chutná káva v domácích podmínkách? Zkuste alternativní způsob přípravy (1. část).

Pokud si chcete vychutnat kvalitní šálek kávy, ale nechce se vám vstávat z oblíbeného ušáku a vyrazit do deště, máte na výběr ze dvou možností: Buď si pořídit kvalitní kávovar anebo zkusit jeden z alternativních způsobů přípravy kávy.
french pressumoka konvičce jsme vám již v minulosti napsali. Existují ale další způsoby, které se do povědomí milovníků kávy ještě úplně nedostaly a my vám část z nich dnes představíme.

Příprava kávy v moka konvičcePřipravte si lahodnou kávu za pomocí jednoduchého french pressu

 

Aeropress

Tato metoda funguje podobně jako french press, tedy na principu stlačení a filtrace, docílíte však daleko plnější chuti, než bývá u french pressu obvyklé. Je to díky kvalitnímu filtračnímu papírku a vzduchu.

Příprava kávy v aeropressu

Aeropress nabízí jednoduchou a rychlou přípravu kávy. Výsledný nápoj je čistý, protože přes filtr neprojde ani smítko navíc a má vyrovnanou chuť. Také nebývá hořká. Aeropress jako takový není složitý, drahý a snadno se udržuje. Je téměř nerozbitný, takže se skvěle hodí i na cesty.

Jak na kávu z Aeropressu

  • Před přípravou si papírový filtr navlhčete. Zbavíte se tak všech papírových chutí, které by na něj mohly být navázány. Válec postavte na hrnek.
  • Do válce nasypte jemně umletou kávu o množství 16–20 gramů.
  • Kávu zalijte vodou ideálně o 95 °C a důkladně promíchejte. Hned na válec nasaďte píst a pomalu jej stlačujte. Káva začne vytékat do hrnku dole.

 

Dripper

Příprava kávy v dripperuTento způsob kávy začíná být velmi oblíbený. Lze si díky němu připravit populární filtrovanou kávu. Příprava je opět rychlá, jednoduchá a výsledný nápoj velice kvalitní. Mohlo by vás i zajímat, že výsledná káva je čistá, bez zbytku lógrů a tato metoda přípravy patří mezi nejlevnější.

Dripper vybírejte podle toho, kolik šálků kávy budete chtít připravit. Většinou bývá na výběr ze dvou velikostí. Velikost 1 se hodí na přípravu 1 až 2 šálků kávy, velikost 2 je vhodná až pro 4 šálky kávy. Dripper je vhodné koupit i s konvičkou odpovídající velikosti dripperu. Nezapomeňte také na filtry, bez kterých si kávu nepřipravíte.

Příprava kávy v dripperu

  • Omyjte si filtr a vložte ho do dripperu, pak do něj nasypte nahrubo umletou kávu.
  • Dripper usaďte na hrnek nebo konvičku, kávu zalijte vodou o teplotě 92 °C. Do konvičky pod dripperem se vylouhuje výsledný nápoj. Celý proces by neměl trvat déle než tři minuty. Filtry jsou na jedno použití, tak jimi nešetřete.

Alternativní příprava kávy vypadá možná trochu složitě, ale opak je pravdou. S trochou cviku si připravíte vynikající kávu podle vlastní chuti. Základem je vždy čerstvá správně upražená káva, kterou najdete na našem e-shopu.

Zrnková káva Brasil Barbosa Gold

Zrnková káva Brasil Barbosa Gold

Zrnková káva Ethiopia Yirgacheffe

Zrnková káva Ethiopia Yirgacheffe

Zrnková káva Brasil Barbosa Gold

Zrnková káva Brasil Barbosa Gold