Příprava kávy ve frech pressu (díl II.)
Příprava kávy ve french pressu je velmi jednoduchá. Dodržením několika jednoduchých kroků docílíte výtečné chuti kávy bez drahých přístrojů a složitých postupů.
Jedná se o alternativní přípravu kávy, která probíhá ve skleněné konvičce opatřené pístem s filtrem. Vy pouze do konvičky vsypete určité množství množství kávy, zalijete ji horkou (nikoliv vařící) vodou a po 3 až 4 minutách oddělíte kávu od sedliny pístem.
Tato metoda přípravy se hodí i pro nejvzácnější druhy kávy a její výslednou chuť ovlivňujete přímo vy. Kávu si vyladíte přímo pro sebe stupněm namletí a poměrem kávy a vody. Obecně se doporučuje kávu do french pressu namlet spíše hrubě. Nabídku zrnkové kávy si můžete prohlédnout v našem e-shopu.
Jedinou pihou na kráse u french pressu je někdy nedokonalá filtrace. Ve vašem šálku může zbýt drobná sedlina z kávových zrn. Za tu bohatou chuť kávy to ale rozhodně stojí.
Postup v několika krocích
- Konvičku si nejprve předehřejte horkou vodou. Zvláště u nerezových konviček není vhodné tento krok vynechat. Výsledný nápoj je pak daleko lepší.
- Připravte si nahrubo namletou kávu v množství, které odpovídá velikosti konvičky. Většinou je k nádobce přiložená odměrka, která objemu nádoby odpovídá.
- Uvařte vodu a nechte ji asi půl minuty odstát. Tím docílíte zchlazení na požadovaných 93 stupňů Celsia.
- Pomalu zalijte kávu vodou a nechte ji 3 až 4 minuty louhovat. Po uplynutí této doby konvičkou zamíchejte, a pak už jen pomalu stlačte píst. A je hotovo.
- Kávu poté přelijte do šálků, aby se dále nelouhovala.
Proč je káva tak lahodná?
Louhování v horké vodě neničí cenné oleje a aromatické látky, které dávají vašemu šálku bohatou plnou chuť. Voda má čas proniknout do kávy dostatečně natolik, aby z ní vytáhla to nejlepší bez nadměrné hořkosti.
Navíc si můžete kávu vychutnat všude tam, kde je přístup k horké vodě. Tedy doma, v práci, na dovolené, zkrátka kdekoliv.
Jak si ušít kávu na míru
Jak už jsme se zmínili, kávu si můžete přímo ovlivnit podle vaší chuti:
- Je na vás káva moc hořká? Zkuste namlet zrnka trochu hruběji a přidejte víc vody.
- Chuť kávy je nevýrazná a fádní? Namelte si zrnka o trochu víc. Stejně tak jich i trochu víc přidejte.
- Cítíte pachuť, která vám v kávě nevyhovuje? Za tento „ocásek“ pravděpodobně může složení vaší kohoutkové vody. Zkuste ji začít filtrovat nebo používat vodu balenou, nejlépe kojeneckou. Přeci jen 98 % vaše šálku tvoří voda.
O konvičku se postarejte
Po každém použití konvičku i filtr opláchněte čistou vodu. Káva vám v sítku nezaschne a nebude dělat při příští přípravě neplechu.
Přípravu kávy s french pressem zvládne i laik. Navíc za málo peněz vykouzlíte lahodnou kávu a hodně muziky.