Příprava kávy ve frech pressu (díl II.)

Příprava kávy ve french pressu je velmi jednoduchá. Připravte si lahodnou kávu za pomocí jednoduchého french pressuDodržením několika jednoduchých kroků docílíte výtečné chuti kávy bez drahých přístrojů a složitých postupů.

Jedná se o alternativní přípravu kávy, která probíhá ve skleněné konvičce opatřené pístem s filtrem. Vy pouze do konvičky vsypete určité množství množství kávy, zalijete ji horkou (nikoliv vařící) vodou a po 3 až 4 minutách oddělíte kávu od sedliny pístem.

Tato metoda přípravy se hodí i pro nejvzácnější druhy kávy a její výslednou chuť ovlivňujete přímo vy. Kávu si vyladíte přímo pro sebe stupněm namletí a poměrem kávy a vody. Obecně se doporučuje kávu do french pressu namlet spíše hrubě. Nabídku zrnkové kávy si můžete prohlédnout v našem e-shopu.

Jedinou pihou na kráse u french pressu je někdy nedokonalá filtrace. Ve vašem šálku může zbýt drobná sedlina z kávových zrn. Za tu bohatou chuť kávy to ale rozhodně stojí.

Káva je lahodná a a nepřichází o cenné oleje a aromatické látky.Postup v několika krocích

  1. Konvičku si nejprve předehřejte horkou vodou. Zvláště u nerezových konviček není vhodné tento krok vynechat. Výsledný nápoj je pak daleko lepší.
  2. Připravte si nahrubo namletou kávu v množství, které odpovídá velikosti konvičky. Většinou je k nádobce přiložená odměrka, která objemu nádoby odpovídá.
  3. Uvařte vodu a nechte ji asi půl minuty odstát. Tím docílíte zchlazení na požadovaných 93 stupňů Celsia.
  4. Pomalu zalijte kávu vodou a nechte ji 3 až 4 minuty louhovat. Po uplynutí této doby konvičkou zamíchejte, a pak už jen pomalu stlačte píst. A je hotovo.
  5. Kávu poté přelijte do šálků, aby se dále nelouhovala.

Proč je káva tak lahodná?

Louhování v horké vodě neničí cenné oleje a aromatické látky, které dávají vašemu šálku bohatou plnou chuť. Voda má čas proniknout do kávy dostatečně natolik, aby z ní vytáhla to nejlepší bez nadměrné hořkosti.
Navíc si můžete kávu vychutnat všude tam, kde je přístup k horké vodě. Tedy doma, v práci, na dovolené, zkrátka kdekoliv.

Jak si ušít kávu na míruPřizpůsobte si, kávu podle vlastní chuti.

Jak už jsme se zmínili, kávu si můžete přímo ovlivnit podle vaší chuti:

  • Je na vás káva moc hořká? Zkuste namlet zrnka trochu hruběji a přidejte víc vody.
  • Chuť kávy je nevýrazná a fádní? Namelte si zrnka o trochu víc. Stejně tak jich i trochu víc přidejte.
  • Cítíte pachuť, která vám v kávě nevyhovuje? Za tento „ocásek“ pravděpodobně může složení vaší kohoutkové vody. Zkuste ji začít filtrovat nebo používat vodu balenou, nejlépe kojeneckou. Přeci jen 98 % vaše šálku tvoří voda.

O konvičku se postarejte

Po každém použití konvičku i filtr opláchněte čistou vodu. Káva vám v sítku nezaschne a nebude dělat při příští přípravě neplechu.
Přípravu kávy s french pressem zvládne i laik. Navíc za málo peněz vykouzlíte lahodnou kávu a hodně muziky.