Historie pěstování a zpracování kávy

Pěstování kávy je v současnosti trendem, kterému se věnuje více než 50 států světa.historie pěstování kávy

Zatímco Arabica se převážně pěstuje ve Střední a Jižní Americe, v Indonésii se ve větší míře specializují na Robustu. Rozdílům mezi Arabikou a Robustou se věnujeme v samostatném článku.

Podíl Arabicy činí 60% celosvětové sklizně kávy a stále se zvětšuje. Střední a Jižní Amerika vč. Karibské oblasti vyprodukuje 70% celkového objemu světové sklizně, Afrika 10% a Asie 20%.

Slovníček pojmů

  • Káva zelená – jsou sušené semena plodů kávovníku, nemusí mít vždy zelenou barvu.
  • Káva pražená – je produkt získaný pražením zelené kávy.
  • Káva pražená mletá – je káva získaná mletím pražené kávy.
  • Káva praná (washed) – je zelená káva, která byla zpracovaná mokrým způsobem.
  • Káva nepraná (unwashed) – je zelená káva zpracovaná suchým způsobem.

Káva bez kofeinu

Káva bez kofeinu je samostatnou kategorií. Jde o praženou zrnkovou kávu s uměle sníženým obsahem kofeinu (cca 0.1%). Vzniká tak, že se zelená káva navlhčí a paří se pod tlakem v autoklávu (obsah vody se zvýší o 10 – 30 %). a Po té se kofein vyextrahuje organickými rozpouštědly. Další zpracování je obvyklým způsobem.

I se sníženým obsahem kofeinu si zachovává káva podstatně vlastnosti pražené kávy – vzhled, barvu, vůni a chuť nálevu. Některé přirozené odrůdy kávovníku (Coffea mauritiana aj.) produkují plody pouze s malým množstvím kofeinu. Ty jsou pěstovány především na Madagaskaru a Kanárských ostrovech, avšak jejich komerční využití je mizivé.