Historie pěstování a zpracování kávy

Pěstování kávy se v současnosti věnuje více než 50 států světa, nacházejících se v pásu mezi obratníkem Raka a Kozoroha. Zatímco arabika se převážně pěstuje ve Střední a Jižní Americe, v Africe je produkce arabiky podstatně menší a asijské země vč. Indonésie pěstují ve větší míře robustu. Přesto podíl arabiky činí 60% celosvětové sklizně kávy a stále se zvětšuje. Význam jednotlivých zemí na produkci kávy se v průběhu času mění. Střední a Jižní Amerika vč. Karibské oblasti vyprodukuje 70% celkového objemu světové sklizně, Afrika 10% a Asie 20%.

Slovníček pojmů
Káva zelená – jsou sušené semena plodů kávovníku, nemusí mít vždy zelenou barvu.
Káva pražená – je produkt získaný pražením zelené kávy.
Káva pražená mletá – je káva získaná mletím pražené kávy.
Káva praná (washed) – je zelená káva, která byla zpracovaná mokrým způsobem.
Káva nepraná (unwashed) – je zelená káva zpracovaná suchým způsobem.
Káva bez kofeinu – je pražená zrnková káva s uměle sníženým obsahem kofeinu (cca 0.1%). Zelená káva se navlhčí, paří se pod tlakem v autoklávu (obsah vody se zvýší o 10 – 30 %) a pak se kofein vyextrahuje organickými rozpouštědly a po té je zvyklým způsobem upražena a dále zpracována. I se sníženým obsahem kofeinu si zachovává káva podstatně vlastnosti pražené kávy – vzhled, barvu, vůni a chuť nálevu. Některé přirozené odrůdy kávovníku (Coffea mauritiana aj.) produkují plody kofeinu prosté či s jeho malým obsahem. Ty jsou pěstovány především na Madagaskaru a Kanárských ostrovech, avšak jejich komerční využití je mizivé.