Zrnková káva a její druhy

arabica a robustaZrnková káva není jen hořký černý nápoj, který se pije čistě ze zvyku nebo nutnosti. Její chuť je pestrá a bohatá v závislosti na druhu kávy a její samotné přípravě. Z čeho se váš šálek kávy vlastně skládá a jak lze ovlivnit konečnou chuť?

Káva Arabica a Robusta – trocha obecných faktů

Kávovníků je na zemi přes 120 druhů a komerčně se pěstují především – Arabica a Robusta. Svou oblíbenost si získaly především díky svým chuťovým vlastnostem, celkovému výnosu a podmínkám nutným pro jejich pěstování.

Nejznámější a také nejvyhledávanější je káva Arabica. Tvoří až 70 % světové produkce. Jejím domovem je hlavně Brazílie, kde se jí daří ve vyšší nadmořské výšce s teplotami do 25 °C. Najít ji ale můžete i v dalších zemích ležících v tropickém pásmu.

Pěstování této kávy není pro nedočkavce. První obstojná úroda se u tohoto druhu kávovníku objeví nejdříve po 4 letech od výsadby. Samotné plody jsou malé a při dozrávání odpadávají z keříků, proto je jejich sklizeň tradiční – ruční.

Sklizeň zrnkové kávyZatímco Arabicu si můžete bez problému vypěstovat doma, káva Robusta je na podmínky trochu citlivější. Sice lépe snáší vyšší teploty (nejlépe prospívá při 20-30 °C), ale o to více náchylná je na jejich kolísání. Svým pěstitelům se odvděčí velkou odolností vůči škůdcům a první úrodou už po dvou letech od výsadby. Navíc jsou plody velké a dozrávají přímo na větvičce, je tedy možný jejich strojový sběr.

Robusta původně pochází ze střední Afriky, konkrétně z povodí řeky Kongo. Dnes je jejím největším producentem Vietnam.

Chuťově rozmanitá káva Arabica a intenzivní Robusta

Tou nejdůležitější charakteristikou vašeho šálku kávy je samotná chuť. Robustu pozná po prvním doušku i kávový laik. Je intenzivní, hořká až svíravá. Má silné zemité tóny a její chuť je dlouhotrvající.

Naproti tomu Arabica je chuťově rozmanitější. V ústech vám doslova vypukne symfonie chutí od sladké, jemné a karamelové přes ovocnou, která může přecházet do květinových podtónů. Doušek kávy je pak zakončen více či méně kyselou koncovkou. Přestože se zdá být Arabica jemnější, chutnější a zkrátka lákavější, Robusta má pevné místo v kávové kultuře.

Díky své hořké a zemité chuti je Robusta ideální do směsí na přípravu espressa. Má přirozeně vyšší obsah kofeinu a je tedy vhodná k zahnání únavy. Kromě intenzivního aroma dodá vašemu šálku kávy i krásně nadýchanou cremu, která k espressu neodmyslitelně patří.

Pražení zrnkové kávy

Hlavní charakteristika a rozdíly kávy Arabica a Robusta

Arabica

  • Kávovník arabský (Coffea arabica)
  • Podíl kofeinu 1,5 %
  • Chuť ovoce, čokolády, květin, ořechů, koření
  • Zrno má protáhlý tvar a rýha je esovitě prohnutá
  • Vyšší kyselost a bohatší chuť
  • Sklizeň ruční
  • Největší producenti: Brazílie, Kolumbie

Robusta

  • Kávovník statný (Coffea canephora)
  • Podíl kofeinu až 3 %
  • Chuť hořká, zemitá, intenzivní
  • Zrno je zaoblené, má vypouklý tvar a rýha je rovná
  • Vyšší pěnivost, dodává směsím vyváženou hořkost
  • Sklizeň strojová
  • Největším producentem je Vietnam

Caprea pražírna nabízí čerstvě praženou kávu z celého světa

Ať už si vychutnáváte jakýkoliv druh kávy, nejdůležitější fází při zpracování kávových zrnek je pražení. Během tohoto procesu, který je vědou a zároveň uměním, se uvolňuje až 700 aromatických látek, které mají podíl na chuti a vůni kávy. Tedy na vlastnostech, které oceňujete při její konzumaci.

V pražírně Caprea cafe se výběru, pražení a přípravě kávy v bio kvalitě věnuje velká pozornost. Proto je v naší kavárně šálek kávy opravdovým chuťovým zážitkem.

Zrnková káva, rozdíl mezi arabicou a robustou

Správná příprava kávy