Chemex, džezva a vakuum pot. Alternativní způsoby kávy 2. část.
V minulém článku jsme vám představili některé netradiční způsoby přípravy kávy, které lze realizovat v domácích podmínkách. Nyní odkryjeme další techniky, které jsou stejně netradiční jako fascinující a díky kterým si budete moci připravit kvalitní a lahodnou kávu přímo ve vaší kuchyni.
Chemex – jednoduše elegantní
Příprava filtrované kávy je v této baňce stylová záležitost. Chemex krásně vypadá a zároveň skvěle slouží. Pomocí Chemexu lze připravit vynikající šálek filtrované kávy a vůbec nemusíte být barista s léty praxe. Kromě krásně čisté kávy s plnou chutí oceníte snadnou přípravu, a ještě snadnější údržbu.
Jak na kávu v Chemexu
Na přípravu kávy v Chemexu si namelte kávová zrna na středně hrubo, ideálně těsně před přípravou. Do horní části Chemexu vložte papírový filtr, který propláchnete horkou vodou. Ta odstraní z papírového filtru různé pachutě z výroby a zároveň si předehřejete spodní nádobu. Tuto vodu vylijte. Kávu nasypte do filtru, spařte ji asi 50 ml horké vody a po asi 30 vteřinách pomalu vlévejte vodu krouživými pohyby, pokud možno stejným proudem. Káva je do 3–4 minut hotová a vhodná k podávání.
Džezva – návrat k tradici
Tato velmi stará metoda není v naší tuzemské kotlině příliš známá. Káva z džezvy je také úplně jiná. Sedlina se zde od extrakce neodděluje, což má za následek i změnu chuti. Zcela jedinečné je i slazení kávy a přidávání různých druhů koření při její přípravě. To vychází z mnohaleté tradice.
Příprava kávy v džezvě
- Na přípravu v džezvě si namelte kávová zrna velmi jemně až na prach. V domácích podmínkách tohoto namletí můžete dosáhnout předemletím v mlýnku a následným rozdrcením v hmoždíři. Na kávu o objemu šálku 50 ml je zapotřebí 6 gramů rozemletých kávových zrn.
- Džezvu umístěte na zdroj tepla, přidejte 20 ml vody, cukr a koření (např. kardamom). Počkejte, až se začne voda s cukrem vařit a vznikne karamel. Poté přidejte kávu. Na jednu lžičku cukru se dávají zpravidla dvě lžičky kávy a dolijte zbytek vody do dvou třetin džezvy. Počkejte, až se káva začne vařit a pěna dosáhne k okraji nádobky.
- Džezvu odstavte ze zdroje tepla a trochu pěny vlijte do šálku. Celý postup ještě dvakrát – kávu tedy přivedeme k varu celkem třikrát. Poté necháme kávu chvíli stranou, aby klesla sedlina, a nakonec nalijeme do šálku.
Celkově vypadá příprava trochu složitěji, celý proces je ale hotový do 3 minut. Věříme, že s trochou cviku si budete moci dopřát pravou tureckou kávu skvělé chuti.
Vacuum pot – káva jako z laboratorního stolu
Vacuum pot je vlastně další ze způsobů, jak prohnat kávu horkou vodou tak, aby ve výsledné tekutině nebyly nečistoty. Vzhledem k neobyčejné konstrukci tohoto zařízení jde přeci jen o poněkud poutavý rituál.
Vacuum pot je tvořen dvěma baňkami, které jsou spojeny trubicí s filtrem. Ve spodní nádobě se zahřívaná voda přemění v páru, ta vzlíná skrze trubici a filtr do vrchní nádoby, kde pára opět změní skupenství na kapalinu. V tu chvíli dojde k promísení kapaliny se středně jemně namletou kávou a vzniklým podtlakem se kapalina vcucne zpět do spodní nádoby. Nečistoty však přes filtr neprojdou a zůstanou uzamčeny nahoře.
Kávu servírujte, pokud možno ihned a dávejte velký pozor. Manipulujete s teplým sklem a horkou vodou, takže opatrnosti není nikdy nazbyt.
Ať už si vyberete jakýkoliv způsob přípravy kávy, vždy mějte kávová zrna čerstvá a namletá těsně před přípravou. Dosáhnete tak nejlepších výsledků, a hlavně nejlahodnější chuti. Výběr lahodných a čerstvě upražených káv naleznete na našem e-shopu.