Chemex, džezva a vakuum pot. Alternativní způsoby kávy 2. část.

V minulém článku jsme vám představili některé netradiční způsoby přípravy kávy, které lze realizovat v domácích podmínkách. Nyní odkryjeme další techniky, které jsou stejně netradiční jako fascinující a díky kterým si budete moci připravit kvalitní a lahodnou kávu přímo ve vaší kuchyni.

Chemex – jednoduše elegantníJednoduchý a elegantní Chemex

Příprava filtrované kávy je v této baňce stylová záležitost. Chemex krásně vypadá a zároveň skvěle slouží. Pomocí Chemexu lze připravit vynikající šálek filtrované kávy a vůbec nemusíte být barista s léty praxe. Kromě krásně čisté kávy s plnou chutí oceníte snadnou přípravu, a ještě snadnější údržbu.

Jak na kávu v Chemexu

Na přípravu kávy v Chemexu si namelte kávová zrna na středně hrubo, ideálně těsně před přípravou. Do horní části Chemexu vložte papírový filtr, který propláchnete horkou vodou. Ta odstraní z papírového filtru různé pachutě z výroby a zároveň si předehřejete spodní nádobu. Tuto vodu vylijte. Kávu nasypte do filtru, spařte ji asi 50 ml horké vody a po asi 30 vteřinách pomalu vlévejte vodu krouživými pohyby, pokud možno stejným proudem. Káva je do 3–4 minut hotová a vhodná k podávání.

Džezva – návrat k tradici

Tato velmi stará metoda není v naší tuzemské kotlině příliš známá. Káva z džezvy je také úplně jiná. Sedlina se zde od extrakce neodděluje, což má za následek i změnu chuti. Zcela jedinečné je i slazení kávy a přidávání různých druhů koření při její přípravě. To vychází z mnohaleté tradice.

Tradiční turecká káva v džezvěPříprava kávy v džezvě

  1. Na přípravu v džezvě si namelte kávová zrna velmi jemně až na prach. V domácích podmínkách tohoto namletí můžete dosáhnout předemletím v mlýnku a následným rozdrcením v hmoždíři. Na kávu o objemu šálku 50 ml je zapotřebí 6 gramů rozemletých kávových zrn.
  2. Džezvu umístěte na zdroj tepla, přidejte 20 ml vody, cukr a koření (např. kardamom). Počkejte, až se začne voda s cukrem vařit a vznikne karamel. Poté přidejte kávu. Na jednu lžičku cukru se dávají zpravidla dvě lžičky kávy a dolijte zbytek vody do dvou třetin džezvy. Počkejte, až se káva začne vařit a pěna dosáhne k okraji nádobky.
  3. Džezvu odstavte ze zdroje tepla a trochu pěny vlijte do šálku. Celý postup ještě dvakrát – kávu tedy přivedeme k varu celkem třikrát. Poté necháme kávu chvíli stranou, aby klesla sedlina, a nakonec nalijeme do šálku.

Celkově vypadá příprava trochu složitěji, celý proces je ale hotový do 3 minut. Věříme, že s trochou cviku si budete moci dopřát pravou tureckou kávu skvělé chuti.

Vacuum pot – káva jako z laboratorního stolu

Vacuum pot je vlastně další ze způsobů, jak prohnat kávu horkou vodou tak, aby ve výsledné tekutině nebyly nečistoty. Vzhledem k neobyčejné konstrukci tohoto zařízení jde přeci jen o poněkud poutavý rituál.

Vacuum pot je tvořen dvěma baňkami, které jsou spojeny trubicí s filtrem. Ve spodní nádobě se zahřívaná voda přemění v páru, ta vzlíná skrze trubici a filtr do vrchní nádoby, kde pára opět změní skupenství na kapalinu. V tu chvíli dojde k promísení kapaliny se středně jemně namletou kávou a vzniklým podtlakem se kapalina vcucne zpět do spodní nádoby. Nečistoty však přes filtr neprojdou a zůstanou uzamčeny nahoře.

Kávu servírujte, pokud možno ihned a dávejte velký pozor. Manipulujete s teplým sklem a horkou vodou, takže opatrnosti není nikdy nazbyt.

Ať už si vyberete jakýkoliv způsob přípravy kávy, vždy mějte kávová zrna čerstvá a namletá těsně před přípravou. Dosáhnete tak nejlepších výsledků, a hlavně nejlahodnější chuti. Výběr lahodných a čerstvě upražených káv naleznete na našem e-shopu.

 

Zrnková káva Retto Caffe

Zrnková káva Retto Caffe

Zrnková káva Tanzania AA Top Utengule Estate

Zrnková káva Tanzania AA Top Utengule Estate

Zrnková káva Nicaragua SHG EP Talia Extra Finca San Ramon

Zrnková káva Nicaragua SHG EP Talia Extra Finca San Ramon