Nevyznáte se v nabídce kávy? Máme pro vás přehled nejběžnějších kávových nápojů.

Přehled nejběžnějších kávových nápojůKávové nápoje jako takové se šíří v módních vlnách a trendech. Některé kavárny vymýšlejí kávové speciály prakticky sezónně. Avšak stejně jako v módě figurují nadčasové trendy, tak i v nabídce kaváren najdete kromě hvězdných novinek klasické stálice. Jak se ale v nabídce vyznat?

Espresso je základ

Základem je vždy klasické espresso. Espresso je nápoj původem z Itálie, zpravidla má objem 30 ± 2,5 ml a doporučený čas extrakce 20–30 sekund. Je vyrobeno pod tlakem 9 bar. Připravuje se ze 7 – 10 g kávy pomleté v mlýnku, který bývá součástí kavárenských přístrojů. Na hladině správně připraveného espressa je créma lískooříškové barvy, která je silná asi 1–2 mm.
Jak už jsme zmínili, espresso je základ prakticky všech kávových nápojů. Tento základ se dál obměňuje horkým mlékem, vodou, mléčnou pěnou, čokoládou nebo třeba koňakem. V letních měsících lze kávu obměnit ledem, zmrzlinou i příchutěmi, jako jsou karamel nebo vanilka.

Připravili jsme pro vás přehled nejčastěji nabízených kávových nápojů:

Přehled nabízených káv

Přejděte na ristrettoOblíbili jste si piccolo? Přejděte na ristretto!

Zahuštěné, extra silné espresso s menším podílem vody. Tak si většinou představujeme piccolo, neboli malé presso. Pokud si takovou kávu objednáte v tuzemsku, obsluha vám nejspíš porozumí. Kdekoliv jinde na světě spíš nikoliv.

Než si uříznout ostudu, raději přejděte na ristretto. Dostanete stejný nápoj a nebudete budit nepříjemný rozruch. V Itálii pak stačí pouhé „un caffé, per favore“.