Druhy kávovníků

Kávovník arabský (Coffea arabica) dorůstá výšky 3 m a za příznivých podmínek dává první plody 3 roky po vysazení, přičemž přiměřené výnosy lze očekávat od 6 roku po výsadbě. Úrodu pak poskytuje 25-35 let podle odrůdy a půdně klimatických podmínek. Ostatní úroda vykazuje určité vady zrna a spadá do nižších tříd. Ze dvou nejznámějších odrůd Coffea Typica a Coffea Bourbon se vyvinulo mnoho dalších odrůd. Jednotlivé odrůdy kávovníku arabského jsou pěstovány v různých produkčních oblastech s přihlédnutím k pěstitelským a historickým podmínkám a liší se především vzrůstem keře a tvarem jeho listů a květů. Káva Arabica je vyhlášená svou vynikající jemnou chutí a výtečným aroma a má nízký obsah kofeinu.

Kávovník robusta (Coffea robusta – canephora) je to odolný keř nebo 10 metrů vysoký strom, který patří k mělko-kořenným dřevinám. První úrodu poskytuje již 2 roky po vysazení a plody uzrávají průběžně po celý rok. Oválná semena jsou menší než zrnka arabiky. Kávovník robusta se pěstuje v západní a střední Africe, v celé jižní Asii a na některých místech v Brazílii. Je značně odolný proti nižším teplotám a nemocím, postihující kávovníkové plantáže. Pěstuje se ve výškách 500 až 900 mn. Obsahují 2-3 násobné množství kofeinu oproti kávovníku arabskému. V některých zemích jako je Afrika a jihovýchodní Asie se jejímu pěstování dává přednost pro jeho menší nároky na jakost půdy a vyšší úrodnost. Můžou se vysazovat i na dřívější plantáže arabiky, které byly poničeny mrazem nebo chorobou.
Kávovník liberijský (Coffea liberica) má mimořádně velká zrna s trpkou chutí. V Evropě je méně oblíbená, zahořklá zrna se používají výhradně do směsí. Pěstuje se zejména v Libérii.