Správná příprava kávy (díl I.)

Na chuti vašeho šálku kávy se podílí nejen její druh, odrůda či oblast, kde se káva vypěstovala. Důležité je také pražení a následně samotná příprava. Pro dobrou kávu nemusíte jít hned na kraj světa, zvládnete si ji uvařit i v pohodlí domova.

Cest k získání chutné kávy v domácím prostředím je hned několik. My vám zde ty nejčastější v krátkosti představíme.

Příprava kávy ve French pressu

Tato metoda je v domácích podmínkách velmi oblíbená. Je rychlá, moc věcí k tomu nepotřebujete a výsledkem je chutná káva.
French press je skleněná konvička opatřená plastovými úchyty a kovovým pístem se sítkem. Příprava je snadná. Namletou kávu nasypete do konvičky, přelijete horkou vodou a po 2,5-4minutové extrakci rovnoměrně stlačíte píst. Výsledný nápoj vás nakopne svou intenzivní vůní a chutí, která je bez kovových nebo papírových pachutí.

Nevýhodou této přípravy kávy může být jemná sedlina ve vašem šálku, která nemusí být každému pochuti.

 

Moka konvička do každé rodiny

Další oblíbená a velice častá metoda přípravy kávy je příprava v Moka konvičce. Konvička funguje na stejném principu jako parní stroj nebo tlakový hrnec. Ve spodní nádobce se intenzivně zahřívá voda, která pak vytryskne přes sítko naplněné kávou do vrchní nádobky.

Jak už jsme říkali, tato metoda je velice častá, poměrně jednoduchá a rychlá. Nejde však o metodu, která je nejšetrnější. Teplota vody, ze které se káva připravuje, je opravdu velmi vysoká, a to má pak vliv na výslednou chuť. Ta je spíše hořká bez významné acidity.

Přestože je voda vháněná přes kávové sítko pod tlakem, espresso nečekejte. Tlak, který je schopný Moka konvička vyvinout, je 1-1,5 bar, a to je na espresso, opravdu málo. Naopak je káva chuťově intenzivnější oproti kávě filtrované.

 

 

Aeropress je velmi chytrá a dostupná alternativa na cesty

Příprava kávy v Aeropressu je velmi jednoduchá a výsledkem budete nadšeni. Jedná se o soupravu z odolného polykarbonátu. Do připravené komory si nasypete kávu, zalijete ji vodou a připevníte násadku s papírovým filtrem. Pak celou aparaturu otočíte, nasměrujete do šálku a začnete stlačovat píst. Káva, kterou takto připravíte je vysoce kvalitní a velmi chutná.

Aeropress je doslova kapesní kávovar. Svým nerozbitným materiálem a kompaktními rozměry je skvělým společníkem na cesty. Nesmíte ale zapomenout na dostatečnou zásobu filtrů, bez nich si kávu nevychutnáte.

 

Chemex – Káva jako z laboratoře

Tento nádherný aparát, který na první pohled evokuje laboratorní sklo, je vynikající na přípravu domácí filtrované kávy bez sedliny. Celý proces je velmi jednoduchý, máte ho plně pod kontrolou a nabídne vám velmi kvalitní chutnou kávu.

Opět se ale musíte vybavit speciálními filtry, které je třeba promývat, aby nezanechaly ve vaší kávě chuťové stopy. Také je potřeba jisté obezřetnosti, sklo dokáže pořádně popálit.


Jak již bylo řečeno, cest, které vedou k přípravě lahodné kávy, je mnoho. Záleží na vašich časových možnostech, a hlavně chuťovém požitku, kterou z těchto metod budete využívat. Další si představíme v některém z příštích článků.